top of page
Search

Bagajele noastre

  • Writer: Raluca Mihai
    Raluca Mihai
  • Jan 19, 2018
  • 2 min read

Când părinţii vin în consiliere de psihoeducatie (sau parenting) şi mă întreabă cum să îşi ajute copilul să facă A sau B sau cum să îl determine să nu mai facă X sau Y, unul dintre exerciţiile pe care le propun este: Pe o coală de hârtie, împărţită în jumătate, în jumătatea stângă să scrie cum şi-ar dori să fie copilul lor ca şi viitor adult (de ex: independent, fericit, autonom etc), iar în partea dreaptă, acţiunile concrete şi comportamentele prin care îşi propun să atingă acele obiective. De multe ori, acesta este pasul în care unii realizează că nu s-au gândit pe termen lung şi că o parte din acţiunile din prezent sabotează aceste obiective. Alţii îşi dau seama că nu au nici o idee despre cum să obţină ce vor şi că mai degrabă bâjbâie. Alţii realizează că le este greu să susţină dezvoltarea unui comportament dorit şi că, deşi verbal îşi doresc acele însuşiri la copilul lor, le este greu să gestioneze un astfel de copil. Alţii îşi dau seama că sunt pe drumul cel bun, că deja lucrează, poate chiar fără îşi dea seama, la obiectivele propuse. Şi alte variante...

Ce vreau să spun cu asta? Că uneori poate fi util să facem un astfel de exerciţiu şi să căpătăm o privire realistă a lucrurilor care se întâmplă în viaţa noastră. NU este vorba despre învinovăţire sau despre a afla că eşti un părinte incapabil sau că nu te descurci. Ci despre a vedea ce se întâmplă în viaţa ta. A înţelege că, poate, în unele părţi există neconcordanţe. Şi că, poate, ai anumite rezistente despre care habar nu aveai, iar relaţia cu copilul tău le scoate la suprafaţă. Sau că, poate, drumul pe care îţi este mai comod să mergi, îţi poate transmite şi alte informaţii despre tine, despre alegerile pe care le faci, despre trecutul tău, despre uşurinţa de a intra în contact (sau nu) cu un anumit gen de oameni etc.

Viaţa este dinamică. Iar viaţa alături de un copil, este şi mai dinamică. Avem ocazia să răscolim în bagajele noastre cu lucruri acumulate şi să privim drept în faţă lucruri pe care le ducem cu noi, după noi, pe noi şi care, deşi poate nu ne mai trebuie, sau pe care nu le mai vrem, sau nu ne fac bine, încă ne influenţează deciziile de acum.

 
 
 
Single post: Blog_Single_Post_Widget

+40744448071

Str. Ostrov, 25 Bucharest Romania

  • facebook

©2018 by Sa crestem frumos. Proudly created with Wix.com

bottom of page